2019-05-14 11:00Press release

Soundtrap lanserar allt-i-ett-verktyg för poddproduktion –  startar samtidigt poddskola med Alex Schulman

Nu lanseras Soundtrap for Storytellers, ett svenskutvecklat verktyg för alla som vill producera en egen podcast. Verktyget är ett produktionsverktyg som erbjuder funktioner för inspelning av intervjuer via webben, transkribering*, redigering av ljud som ett textdokument, mixning, och publicering till plattformar som Spotify, i en och samma tjänst. I samband med lanseringen startar Soundtrap även en podcastskola tillsammans med kända poddare som Alex Schulman, Moa Wallin, Emil Persson och Julia Frändfors.

Soundtrap for Storytellers är ett allt-i-ett-verktyg för poddskapande som erbjuder poddare en effektiv och användarvänlig inspelnings- och produktionsprocess. Soundtrap for Storytellers är ett produktionsverktyg som är tillgängligt globalt och erbjuder inbyggda funktioner för inspelning av intervjuer via webben och mobilen, transkribering* av ljud till redigerbar text, mixning och publicering till plattformar som Spotify, i ett och samma webbverktyg. Eftersom Soundtrap är molnbaserat så kan användare samarbeta via en webbläsare var man än befinner sig i världen.

–  Soundtraps ursprungliga vision var att göra det enklare för människor att skapa musik tillsammans. Nu bygger vi vidare på detta för att omdefiniera hur en podd produceras. Allt som poddare upplever som tidskrävande och komplicerat har vi gjort enkelt och digitaliserat. Det gäller till exempel inspelning av intervjuer via webben, addering av ljudeffekter och möjligheten att omvandla inspelat ljud till redigerbar text, vilket sparar många timmars jobb, säger Per Emanuelsson, medgrundare, Soundtrap.

Startar podcastskola i juni
I samband med lanseringen av det nya podcastverktyget lanserar Soundtrap en podcastskola för nästa generation av poddare: Stockholm Institute of Storytelling. Lärare på skolan är några av Sveriges främsta podcast-namn: Alex Schulman (Alex & Sigges Podcast), Moa Wallin (Della Q), Emil Persson (Fördomspodden), Anton Berg (Spår), Hanna Persson (HanaPee's otroliga podcast), Julia Frändfors och Julia Lyskova (Daddy Issues). Per Emanuelsson, medgrundare av Soundtrap, är också en av lärarna på skolan.

– Vi vill hjälpa poddare att utvecklas. Med vårt poddverktyg underlättar vi de tekniska delarna av podcastskapandet och för att ytterligare höja nivån på hantverket och kunna förse poddare med inspiration och det nätverkande de behöver för att växa - lanserar vi nu även Stockholm Institute of Storytelling, där några av Sveriges främsta poddare delar med sig av sina kunskaper och lärdomar till nästa generations poddare, fortsätter Per Emanuelsson.

Den första upplagan av Stockholm Institute of Storytelling går av stapeln på 13–14 juni på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Under två dagar får eleverna ta del av lärarledda lektioner och individuella kvartsamtal med lärarna. Eleverna kommer bland annat att få fördjupa sig inom dramaturgi, intervjuteknik, klippteknik och distribution. Det finns totalt 30 platser och man ansöker med ett podcastavsnitt som arbetsprov. Ansökningsperioden pågår mellan den 14–27 maj. Ansök och läs mer på: www.soundtrap.com/podcastskola

*Första versionen av transkriberingsfunktionen är endast tillgänglig på engelska, redan efter sommaren kommer en uppdaterad version som stöttar samtliga språk i världen.

Om Soundtrap for Storytellers:
Utrustad med en komplett serie av intuitiva funktioner, frigör Soundtrap for Storytellers både tid och resurser som annars behöver läggas på att få en podcast att låta professionell. Samtliga funktioner nås genom en browser på en dator. Grundläggande inspelnings- och redigeringsfunktioner finns även tillgängliga via mobilappar för iOS och Android. Tillgängliga funktioner inkluderar:

Enklare redigering av ljud - omvandlar ljud till text
Spara tid och förenkla redigeringsprocessen med verktygets smarta transkriberingsfunktion. Verktyget omvandlar dina inspelade ljudfiler till text, som du sedan redigerar på samma sätt som du redigerar ett textdokument. Första versionen av denna funktion är endast tillgänglig på engelska, redan efter sommaren kommer en uppdaterad version som stöttar samtliga språk.

● Intervjua gäster via webb på en dator eller mobil och spela in i separata spår
Värden för podcasten kan enkelt bjuda in en gäst som ska bli intervjuad via webben (eller spela in i samma rum). Gästen klickar bara på en länk via dator eller mobil, behöver inte registrera ett konto och upplever intervjun som ett vanligt videosamtal. Skillnaden mot vanliga videosamtal är att rösterna spelas in som enskilda högkvalitativa ljudspår som kan omvandlas till text vilket gör redigeringen väldigt smidig.

Få fler att upptäcka din podcast
Soundtrap for Storytellers är det enda verktyget som låter dig ladda upp både podcast och transkription direkt till Spotify. Transkriptionen gör det möjligt för sökmotorerna att lättare upptäcka din podcast. Första versionen av denna funktion är endast tillgänglig på engelska, redan efter sommaren kommer en uppdaterad version som stöttar samtliga språk.

Samarbeta med vem du vill, när och var du vill
Eftersom Soundtraps studio är molnbaserad kommer du åt den överallt. Den är kompatibel med olika enheter, både stationära och mobila. Du kan dessutom bjuda in andra personer att samarbeta med med produktionen av din podcast.

Effektfulla ljudeffekter
I Soundtrap har du tillgång till tusentals ljudeffekter, instrument  och loopar och en direkt integration ett av världens största öppna ljudbibliotek via freesound.org. Med dessa funktioner kan du enkelt skapa bakgrundsljud och effekter och din egen musikjingel.

Ladda upp direkt till Spotify
När du är klar kan du enkelt publicera din podcast direkt på Spotify eller ladda ner den och distribuera den vart du vill.

Soundtrap for Storytellers är tillgängligt idag den 14 maj, 2019, på www.soundtrap.com/storytellers
Prissättningen börjar vid 149 kr/månad eller 119 kr/månad vid köp för ett helt år.

 


About Soundtrap

Soundtrap är den första molnbaserade ljudinspelningsplattformen som fungerar på alla operativsystem och möjliggör för användare att skapa musik och podcasts tillsammans, vart man än befinner sig i världen. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige. Soundtrap erbjuder en användarvänlig musik- och ljudproduktionsplattform för alla olika nivåer av intresse och kunskap. Soundtrap används idag i utbildningssyfte på skolor, från förskola till gymnasium. Soundtrap ägs sedan december 2017 av Spotify. För mer information, besök: www.soundtrap.com

Contacts

PR & Communications Manager
Ida Ståhlnacke